Lacul de acumulare "Izvorul Muntelui", cunoscut si sub numele de "Lacul Bicaz", este cel mai mare lac artificial amenajat pe raurile interioare din Romania.
Lacul de acumulare Izvorul Muntelui este situat la 4 km de orasul Bicaz si la 35 km de municipiul Piatra Neamt.
Lacul s-a format ca urmare a construirii barajului hidroenergetic cu acelasi nume si este situat pe cursul superior al raului Bistrita.
Barajul de la Bicaz uneste Muntele Gicovanu cu Obcina Horstei, si se prezinta ca un adevarat munte artificial, avand o lungime de 435 m, inaltime de 127 m si o latime la baza de 119 m.
Lacul reprezinta locul unde se oglindeste Muntele Ceahlau in zilele insorite.
Suprafata lacului variaza in functie de regimul de exploatare, fiind maxima cand panza de apa se ridica pana la cota maxima a barajului, situata la 516 m altitudine
si minima cand aceasta coboara pana la nivelul gurii de intrare a apei in canalul de aductiune, situat la 434 m altitudine.
Perimetrul mediu al lacului este de aproximativ 71 km.
Apa acumulata in lac este folosita pentru producerea de energie electrica in centrala hidroelectrica "Bicaz-Stejaru".
Fauna lacului este alcatuita din mreana, clean, lostrita, scobar, moioaga, babusca, pastrav indigen, pastrav de lac si pastrav curcubeu, oblet, porcusor, platica.
Aici exista amenajata si o crescatorie de pastrav in localitatea Potoci, unde iubitorii de peste pot servi un pastrav proaspat prins din lac.
In apropierea barajului exista un port amenajat de unde turistii se pot bucura de agrement pe lacul Izvorul Muntelui.
Portul amenajat in apropierea barajului Bicaz, pe malul lacului Izvorul Muntelui, denumit si Complexul Turistic Naval Port Bicaz reprezinta locul de unde pleaca
cursele de agrement naval pe lac.
Obiective turistice la Lacul Bicaz:
Barajul Bicaz
Masivul Ceahlau
Casutele si corturile amenajate din zona Baicului
Coada lacului Bicaz