Romania - Transilvania - Seclerland - Miercurea Ciuc


Miercurea-Ciuc s-a format in vecinatatea localitatilor deja existente: Sumuleu (1333), Toplita-Ciuc si Jigodin (sec. XII-XII.) pe locul unde se tineau targurile in zilele de miercuri - de unde vine si denumirea orasului.
Primul document autentic cunoscut care atesta existenta orasului ca "ora? de campie" este scrisoarea de privilegii eliberata de regina Izabella, mama lui Janos Zsigmond, Principele Transilvaniei, datata la 5 august 1558, in care scuteste locuitorii orasului de biruri in afara birurilor cuvenite Portii otomane.
Construirea cetatii Miko incepe la 26 aprilie 1623 din ordinul lui Hidvegi Miko Ferenc (1585-1635), consilier al principelui Bethlen Gabor, diplomat, cronicar, capitan al scaunului Ciuc.
Cetatea este reconstruita in forma actuala intre anii 1714-1716 sub conducerea generalului imperial Steinwille, a?a cum atesta si inscriptia in piatra asezata deasupra portii de intrare a cetatii.
Miercurea-Ciuc si dupa cel de al II-lea razboi mondial a ramas centrul regiunii, in 1968 devenind resedinta judetului Harghita.
De la aceasta data s-a intensificat industrializarea fortata a orasului, ducand la modificari semnificative in structura populatiei orasului.
Conform datelor recensamantului din 7 ianuarie 1992 populatia orasului este de 46029 persoane.
Din planul orasului amintind de litera T pe vremea lui Orban Balazs in zilele noastre a ramas doar partea orizontala, adica strada Petafi cat de cat in forma veche.
Majoritatea cladirilor din str. Petafi au fost construite la sfarsitul secolului XIX. sau la inceputul secolului XX.
Cl?dirile vechi din strada Florilor au fost demolate in anii 1980-1989.
Dintre cele mai importante cladiri civile ale orasului amintim cetatea Miko, construita in 1623, spitalul ORL (care a fost construita original ca sediu al comandamentului trupelor de graniceri) si spitalul de boli contagioase, amandoua construite pe la sfarsitul anilor 1700.
Cele mai importante constructii din oras sunt biserica catolica din strada Florilor construita in 1758 si complexul din sumuleu, compus din manastirea din secolul al XVII.-lea, scoala si biserica din secolul al XIX.-lea, Bisericile ortodoxa si greco-catolica din centrul construite in secolul al XX.-lea.
Azi orasul a devenit un centru de invattamant important, fiind totodata si un centru universitar.
Cea mai importanta institutie de invatamant din oras este Liceul Marton Aron, cu o traditie de peste 400 de ani, care s-a mutat in oras in 1911 din sumuleu o data cu construirea cladirii actuale.
Liceul de limba romana poarta numele lui Octavian Goga.
Totodata orasul este si un centru al artelor plastice maghiare din Transilvania, aproape 50 de artisti plastici cunoscut traiesc in oraa.
Muzeul Secuiesc al Ciucului are colectii etnografice, de carte veche, arheologice, de arta plastica si de stiintele naturi foarte valoroase.
Galeriile Nagy Imre reprezinta o valoare deosebita pe aceasta paleta bogata.
Dupa 1989 in ora? au luat fiin?? mai multe edituri (Alutus, Pallas-Akademia, Pro-Print).


 

Revelion 2024-2025
ROMANIA - TRANSILVANIA

Hoteluri, Pensiuni, Vile, Cabane...
 
– PACHETE DE REVELION - CAZARE –
 
PELERINAJ - RUSALII
Sumuleu Ciuc - Harghita


 
STATIUNI MONTANE
Romania - Transilvania


 
OBSERVAREA URSULUI
Observatoare de ursi in Muntii Carpati
Observarea Ursilor in Muntii Carpati - Oferte de cazare, programe, atractii si agrement
Program: urmarirea ursului cu privirea
Observare, filmare si fotografiere

Copyright © 2002 – 2024 cazaretransilvania.ro All rights reserved.
  Operator Portal   Termeni de Utilizare Site