Romania - Transylvania - Seclerland - Lacul Rosu
Romania - Transylvania - Seclerland - Lacul Rosu


in Muntii Hasmas la altitudinea medie de 980, intr-o zona deosebita de pitoreasca se gaseste cel mai tanar lac natural din tara noastra.
Suprafata lacului este de 12,6 ha, adancimea maxima de 10,5 m.
Localitatea se gaseste pe marginea DN 12C, in valea paraului Bicazului, la distanta de 29 km de Gheorgheni, 33 km de orasul Bicaz.
Din punct de vedere administrativ apartine de Gheorgheni.
Expansiunea localitatii a inceput in 1926, cand pe marginea lacului s-au construit mai multe vile.
Conform datelor recensamantului din 1992 are 102 locuitori.
Este una din cele mai pitoresti statiuni balneo-climaterice din tara.
O particularitate deosebita reprezinta lacul in sine - padurea de odinioara, care s-a conservat partial si care se zareste prin apa lacului.
Cheile Bicazului, o alta atractie deosebita este literalmente la un pas - incepe in locul unde muntele a obturat valea, dand nastere la lac.

Descrierea sumara a lacului
Lacul Rosu (Gyilkos-to) face parte din masivul Hasmasul Mare, situandu-se intre Suhardul Mic (1352 m) si Suhardul Mare (1507 m) precum si varful Ghiloco? (1406 m).
in mod caracteristic structura calcaroasa ce formeaza masivul este inclinata spre nord-est, versantele sud-estice fiind mult mai abrupte.
Denumirea actuala a fost folosita prima oara de catre Orban Balazs in 1864.
in anul 1853 Benko Karoly foloseste expresia Lacul lui Veress (veres: rosu) ca un lac bogat in pastravi.

Originea, formarea lacului
intr-o zi ploioasa din anul deosebit de bogat in precipitatii, cum reiese din analele timpului, 1837 o parte a versantului nord-vestic al muntelui Ghilocos s-a prabusit si a obturat valea unde se uneau patru parauri, dand nastere lacului.
Deci lacul are peste 160 de ani.
Altii presupun, ca lacul de fapt s-a nascut in urma cutremurului deosebit din 11 ianuarie 1838, dar esential este, ca s-a format prin deplasarea masei argiloase depuse cu ocazia ultimei ere glaciale pe versantul nord-vestic al muntelui Ghilocos.
Curand dupa obturarea vaii padurea de brazi a fost inundata si arborii s-au pietrificat, oferind o particularitate rara intregului peisaj.
Original lacul, in primii ani de la formare s-a extins mai mult - cam un km mai sus in valea paraului, dar de-a lungul timpului barajul natural s-a erodat, nivelul apei stabilizandu-se la nivelul actual.
Legenda spune, ca in momentul catastrofei in vale s-ar fi aflat turme de oi, care au fost inghitite de pamant impreuna cu ciobanii, de aici deriva numele lacului (gyilkos - ucigas).
Oricum, aspectul arborilor pietrificati sugereaza pe undeva atmosfera unui cimitir parasit, reprezentand un "memento mori!" pentru toti trecatorii.
Argila galben-rosiatica din aluviunile aduse dupa cate o ploaie torentiala, precum si reflectia stancilor rosiatici din imprejur sunt bazele altor teorii privind originea numelui sub care lacul este cunoscut.
Oricare ar fi insa originea numelui, lacul, cu frumusetea sa iesita din comun a fost sursa de inspiratie pentru multi artisti, peisajul este imortalizat in numeroase opere de arta, Fotografii si pelicule de certa valoare artistica.

Dimensiunile lacului(anul 1955. Masuratori efectuate de A. Nastase, I. Pisota)
Altitudinea 983 m, circumferinta 3090 m, suprafata 126.340 mp (adica 12,6 ha), volumul 680.000 mc, adancime medie 5,4 m, adancime maxima 10,5 m (in apropierea barajului natural, punctul de origine a paraului Bicaz), lungime maxima 1 km, latime maxima (de fapt lungimea bratului vestic) 442 m, latime medie 100 m, suprafa?a maxima observata 126.720 mp, suprafata acoperita de plante acvatice 10.000 mp.
Bazinul lacului este umplut de aluviuni incet, dar sigur.
Dupa calculele lui I. Bojoi (1967) in 130 de ani s-au depus 480.000 mc de aluviuni, ceea ce inseamna reducerea volumului apei cu 40%.
in albia paraurilor Hasmas si Piatra Rosie au fost construite diguri intre anii 1960-1962 cu scopul de a retine aluviunile aduse de catre acestea, dar si in aceste conditii cu ocazia precipitatiilor importante se poate observa colorarea rosiatica a apelor lacului cauzata de aluviunile aduse.
Vara apa lacului poate sa atinga temperatura de 22 C°, iarna lacul este acoperit de gheata.
in anul 1890 lungimea maxima a lacului era aproximativ 1300 m, care s-a redus cu timpul la 950 m.
Dupa calculele limnologului Petre Gastescu bazinul lacului va fi umplut complet de aluviuni aproximativ in anul 2080.
Lacul este bogat in soiuri de pastravi indigene si raci.
Drumul ce duce la lac a fost construit incepand cu anul 1912, in prealabil in zona existand numai drumuri forestiere.
imprejurimile lacului au un microclimat placut, deosebit de benefic pentru tratarea starilor de convalescenta, extenuare fizica si psihica, insomnii, neurastenii.
Temperatura medie multianuala este de 8 C°, peste media de 6 C° a depresiunilor intramontane.
Valea este practic ferita de vanturi, aerul deosebit de curat, bogat in aerosoli naturali, imprejurimile pitoresti ofera conditii excelente pentru cei ce cauta surse de regenerare rapida pe cale naturala.
incepand cu anii 1900 tocmai turismul balnear-recreativ a fost cel care a adus dezvoltarea din punctul de vedere a serviciilor turistice a acestei zone.


 

Revelion 2024-2025
ROMANIA - TRANSILVANIA

Hoteluri, Pensiuni, Vile, Cabane...
 
– PACHETE DE REVELION - CAZARE –
 
PELERINAJ - RUSALII
Sumuleu Ciuc - Harghita


 
STATIUNI MONTANE
Romania - Transilvania


 
OBSERVAREA URSULUI
Observatoare de ursi in Muntii Carpati
Observarea Ursilor in Muntii Carpati - Oferte de cazare, programe, atractii si agrement
Program: urmarirea ursului cu privirea
Observare, filmare si fotografiere

Copyright © 2002 – 2024 cazaretransilvania.ro All rights reserved.
  Operator Portal   Termeni de Utilizare Site