Romania - Transilvania - Seclerland - Sigishoara


Municipiul Sighisoara este situat la extremitatea sudica a judetului Mures, in Podisul Tarnavelor (zona raului Tarnava Mare) si se intinde de o parte si de alta a Tarnavei Mari, situat la 123 de km de la izvoarele raului in zona de varsare a parului Saes.
Sighisora, complex medieval de arhitectura militara, civila, ecleziastica de valoare europeana, este printre putinele oase-cetate locuite din Europa si singurul conservat in cea mai mare parte dar si locuit din Romania.
Datorita arhitecturii sale remarcabile, a pozitiei dominante si a ambiantei geografice, orasul a fost supranumit inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea Perla Transilvaniei.
intemeierea localitatii conform cronicelor din secolul al XVII-lea este datata la 1191 si 1198, insa fara baza documentara.
Prima atestare documentara a localitatii - in 1280 - nu marcheaza insa si inceputul locuirii, atat pe teritoriul orasului cat si in zona inconjuratoare din bazinul Mijlociu al Tarnavei Mari - locuire care cu mici intreruperi depaseste 40.000 de ani.
Au fost atestate arheologic: asezarea apartinand epocii bronzului, doua asezari dacice ale epocii fierului din care una a fortificat platoul inferior al Dealului Cetatii, un castru roman pentru paza drumului, o asezare a daco-romanilor si apoi a urmasilor lor.
Asezarea trezeste interesul a doua importante ordine manastiresti care se stabilesc pe platoul inferior al Dealului Cetatii, calugarii dominicani la 1298 care se mentioneaza documentar localitatea sediu al manastirii - Schespurch (Schassburg), apoi se stabilesc calugarii ordinului franciscan.
Pozitia strategica si-a aparat-o astfel incat prin forta nu a putut fi cucerit, desi a suportat cateva asedii (urmele ultimului asediu din 1704 sunt vizibile pe Turnul Cositorarilor).
invatamantul se situa la nivel ridicat, fapt dovedit si de cei 95 de studenti sighisoreni prezenti la universitatile din Viena si Cracovia intre 1402-1520.
Scoala mentionata la 1522 este mult mai veche.
La inceputul secolului al XVI-lea orasul este un important centru artistic reunind activitatea unor pictori, sculptori, creatori de mobilier, artisti in piatra, bronz, lemn, meesteri ai orgilor sositi din Konigsberg, Salzburg, Boemia, Tirol, dar si autohtoni ca Elias Nicolai, cel mai mare sculptor al barocului transilvanean, care au lasat dovezi si in cele doua biserici evanghelice, Biserica din Deal si Biserica Manastirii.
Sighisoara este al doilea oras ca marime si importanta (istorica, economica, politica, geografica) din judetul Mures, fiind ridicat la rangul de municipiu la 16 februarie 1968 si avand in subordine administrativa sase localitati componente (Angofa, Aurel Vlaicu, Rora, Soromiclea, Venchi, Catunul Viilor) si un sat, Hetiur.
Zona Sighisoara, prin pozitia sa, se incadreaza in sectorul cu clima continentala moderata, prezentand cateva particularitati, in functie de aspectul deluros al regiunii si de culoarul mai coborat al Tarnavei Mari.
Aceasta are influente asupra regimului termic si al precipitatiilor, conducand la inversiuni de temperatura, la frecventa cerurilor si a curentilor de culoar.


 

Revelion 2024-2025
ROMANIA - TRANSILVANIA

Hoteluri, Pensiuni, Vile, Cabane...
 
– PACHETE DE REVELION - CAZARE –
 
PELERINAJ - RUSALII
Sumuleu Ciuc - Harghita


 
STATIUNI MONTANE
Romania - Transilvania


 
OBSERVAREA URSULUI
Observatoare de ursi in Muntii Carpati
Observarea Ursilor in Muntii Carpati - Oferte de cazare, programe, atractii si agrement
Program: urmarirea ursului cu privirea
Observare, filmare si fotografiere

Copyright © 2002 – 2024 cazaretransilvania.ro All rights reserved.
  Operator Portal   Termeni de Utilizare Site